Veel organisaties werken tegenwoordig min of meer ‘agile’. Daarbij wordt nieuwe functionaliteit steeds in kleine stappen geleverd. Ieder werkt vanuit z’n eigen specialisatie en expertise waardoor het resultaat van het hele team groeit.
Ook de klant of de ‘business’ heeft in dat proces een rol. Alleen is de business niet altijd ingericht op deze manier van werken. De business moet aangeven welke functionaliteit gewenst is en, bij grotere systemen, in welke volgorde die beschikbaar moet komen.
Wanneer dat duidelijk is, wordt een systeem ontworpen dat we onder Service Georiënteerde Architectuur gaan realiseren. Een grote applicatie delen we op in meerdere logische onderdelen of services. Iedere service staat voor een specifieke functionaliteit.
Een huis van lego-blokjes
Vergelijk het met een huis dat gebouwd wordt van allemaal verschillende lego-blokjes. Helaas zijn die blokjes voor de business vaak volkomen onherkenbaar – zij hebben immers om een huis gevraagd. Business en ‘bouwers’ kijken, denken en praten dus vaak heel verschillend.
De afgelopen decennia zijn we vol enthousiasme aan de slag gegaan om terugkerende processen volledig te automatiseren. Daarmee is de behoefte aan diepgaande proceskennis steeds kleiner geworden – het systeem voert immers alles uit.
Mensen in de organisatie weten wel precies waar en hoe ze informatie op moeten vragen, maar hebben geen idee meer hoe die informatie tot stand komt. Wie dat wel weten zijn de IT’ers die de systemen hebben gebouwd. Maar ook die veranderen van functie of gaan met pensioen.
Kennisverlies wreekt zich bij veranderingen
Dat diepgaand begrip van de processen verdwijnt, wreekt zich wanneer we systemen vervangen door landschappen met een andere architectuur. Op dat moment is het zaak om onderliggende processen opnieuw te vertalen in services. Wanneer dat niet goed lukt, leidt dat tot Single Points of Failure. Dit zijn delen van het systeem, die als ze falen, ervoor zorgen dat het hele systeem niet meer werkt.
Is dit een onoverkomelijk probleem? Natuurlijk niet, ook dit lossen we uiteindelijk wel weer op. Maar het vergt wel meer tijd en aandacht dan je denkt. Zorg er dus voor dat nieuwe oplossingen worden geïmplementeerd voordat de laatste ervaren medewerkers van hun welverdiende pensioen gaan genieten!