Organisatieveranderingen gaan vaak gepaard met het opnieuw ontwikkelen van een applicatie of systeem. Bij het vernieuwen en verbeteren van bedrijfsprocessen is nieuwe technologie dan ook een issue.
We ontwikkelen software onder een service georiënteerde architectuur (SOA) en gaan, voor zover we dat niet al doen, agile werken. Met het in gebruik nemen van nieuwe technieken, met afwijkende hardware en andere besturingssystemen, is ook een nieuwe omgeving nodig. Goed onderhoudbaar natuurlijk en gebaseerd op best practices.
Alle panelen verschuiven
Gelukkig hebben we daarvoor specialisten in huis. Specialisten op het gebied van hardware, software, systeemniveau en implementatie. Alleen zijn onze specialisten als koks in een sterrenrestaurant. Ze kunnen een heel restaurant heel efficiënt van de heerlijkste maaltijden voorzien, zelfs meerdere keren per tafel. Maar in de nieuwe situatie lijkt het meer op de maaltijdvoorziening op een cruiseschip tijdens onrustig weer.
De keuken is een kombuis geworden waar alles door de golfslag telkens verschuift, de aantallen maaltijden zijn vele malen groter en de apparatuur is heel anders dan in de oude vertrouwde keuken. We moeten er dan ook rekening mee houden dat onze specialisten, hoe goed ook, wat tijd nodig hebben om zich de nieuwe situatie eigen te maken.
Niet alleen het gebruik van systemen wordt anders, ook de bouw van software, de hardware met nieuwe mogelijkheden en het beheer verandert. Aan best practices met oude standaarden zijn nutteloos geworden. We hebben, waarschijnlijk, zelfs niets meer aan de manier waarop we voorheen projecten uitvoerden.
Liever niet alles tegelijk
Voor alle duidelijkheid: veranderen is goed en veranderen moet. Alleen kun je niet volstaan met alleen maar het ‘begroten’ van de bouw van een nieuw systeem. Hou ook rekening met organisatieverandering, nieuwe licenties voor tooling, opleiding van gebruikers en de noodzakelijke ruimte om beginnersfouten te maken.
De boodschap hier is eigenlijk dat je het voor elkaar moet zien te krijgen om niet alles tegelijk overhoop te gooien. En dat je de stakeholders duidelijk maakt dat er reservetijd nodig is voor onverwachte problemen die nu eenmaal altijd optreden wanneer vrijwel alle panelen aan het verschuiven zijn.
Formuleer voor jezelf harde ijkpunten om de voortgang te ‘lezen’ en accepteer tegenslag. Extra tijd die je reserveert is overigens geen uitnodiging om het dan ook maar op te souperen. IJkpunten moeten hard zijn, maar gevolgrisico kan wel gemanaged worden.
Laten we vooral doorgaan met veranderen en verbeteren. En laten we daarbij ‘Met mate’ en ‘Heeft dat prioriteit?’ als leidraad nemen.