Laten we even bellen. Over niets.

Laten we even bellen. Over niets.

Als manager werk ik al jaren thuis – op vrijdag. Gedurende de week verzamel ik allemaal ‘doe-klussen’ die ik dan op vrijdag uitvoer. Wel zo effectief, ik hoef niet te reizen en als de klussen klaar zijn, kan het weekend meteen beginnen. Ideaal hoor, alleen is thuiswerken ineens de norm geworden, elke dag.

Wanneer je zelfstandig dingen moet maken, bedenken of schrijven, kun je wat je op kantoor deed ook wel thuis doen. Zolang de business gewoon blijft doordraaien komen die werkzaamheden vanzelf jouw kant op. Maar mijn doe-klussen verzamelde ik nu juist op kantoor.

Ik vond ze op basis van de gesprekken die ik overdag voerde. Door even bij te praten bij de koffie of door mee te kijken wat iemand aan het doen was. In de wandelgangen kreeg ik een beeld van wat er goed liep en waar iets extra’s nodig was. Zo verzamelde ik allerlei kleine of grotere zaken die actie behoefden, op vrijdag.

En nu? Als thuiswerker wil je effectief en productief omgaan met je tijd. Ik ga toch zeker niet bellen, ‘Meeten’ of ‘Teamen’ en mensen misschien wel storen zonder dat ik een topic heb? Hoe kan ik mijn team goed managen als ik niet kan rondstruinen en mijn oor te luisteren leggen?

Gewoon wel bellen dus.

Op kantoor is het helemaal niet raar om iemand te vragen hoe het gaat, op afstand is dat niet anders. Al was het voor mij echt wel even wennen om ‘zomaar’ contact op te nemen, het is essentieel om het team een team te laten blijven. Vraag gewoon hoe het gaat, of alles onder controle is, of je ergens bij kunt helpen. Kies voor een ‘Keek op de Week’ om de afgelopen periode door te nemen of maak zomaar een praatje.

Het gaat namelijk niet altijd alleen maar om de inhoud van het contact. De boodschap kan zelfs volledig irrelevant zijn. Waar het om gaat is het contact zélf. Dat kost je in corona-tijd misschien iets meer moeite, maar ook op afstand moet je er wel aan blijven werken.

Nu ga ik even bellen. Over niets.

Bekijk ook

Hoe kunnen wij u helpen?