Innoveren kan niet zonder samenwerken

Innoveren kan niet zonder samenwerken

Innovatie hoeft niet altijd iets compleet nieuws te zijn. Het kan ook gaan om een alternatieve manier van verkopen of een nieuwe manier om je dienstverlening te presenteren. Helaas lijkt een goed idee om te innoveren vaak te vroeg te komen. De markt is nog niet zover of de organisatie kan er nog niet mee omgaan.

Betekent dit dan dat je maar moet wachten tot men er klaar voor is? Gelukkig niet. Het betekent gewoon dat je niet alleen in de innovatie zelf moet investeren maar óók in de markt en je eigen organisatie. Innovatieve ideeën zijn altijd welkom. Als het wat oplevert is er een markt voor. En als er een markt voor is en het levert voldoende op, zal de organisatie ook bereid zijn om te investeren.

Het is dus zaak om te investeren in het model, in de techniek, in de implementatie en in de markt. ‘Launching customers’ zijn daar een mooi voorbeeld van: klanten die niet alleen bereid zijn je nieuwe product als eerste in gebruik te nemen, maar je initiatief ook steunen, er waardevolle feedback over geven en promoten bij andere potentiële klanten.

Het kan best frustrerend zijn om een nieuw businessmodel of een andere manier van dienstverlening te introduceren binnen een grote organisatie. Helemaal als je ook nog eens anders afrekent. De juiste aanpak is het vinden van enthousiasme en ondersteuning op meerdere lagen binnen je organisatie. Daar kan een IT-oplossing bij horen als ook een businesscase voor toekomstige klanten. Of bijvoorbeeld een opleiding voor de sales-organisatie. Het kan zelfs zijn dat marketing de grootste drijfveer vormt voor een innovatie.

Innoveren wordt niet moeilijker maar juist kansrijker wanneer je het in teamverband oppakt om de verandering succesvol te laten ‘landen’. Een innovatieproject stopt als het business-as-usual is geworden.

Bekijk ook

Hoe kunnen wij u helpen?